Ziołolecznictwo ajurwedyjskie

Pogłębiony warsztat przeznaczony dla osób zaawansowanych w Ajurwedzie, zainteresowanych umiejętnością korzystania z ziół.

Kurs uruchamiany cyklicznie po zebraniu się grupy.

Opis

Ajurweda jako energetyczny system leczniczy skupia się na leczeniu pacjenta – a nie choroby!!!

Zioła Ajurwedyjskie to przebogata kolekcja. Dlatego często nie wiadomo co wybrać, szczególnie, że w nazwie czy opisie pojawiają się takie enigmatycznie brzmiące nazwy jak kwath, czy haem, albo churna czy avaleha. Która formuła ma silniejsze działanie i czy zawsze to silniejsze działanie jest lepszym wyborem?

Na warsztacie porozmawiamy o metodach powstawania leków ajurwedyjskich. Odpowiemy na pytanie, dlaczego w ogóle są różnice miedzy formułami ziół ajurwedyjskich i jak się w tym wszystkim odnaleźć. Które mają mocniejsze działanie, a które słabsze i dlaczego.  A ponieważ najlepiej uczyć się i  zapamiętywać na przykładach, to przyjrzymy się konkretnym ziołom i ich formułom. Będą to zioła najczęściej stosowane przez lekarzy ajurwedyjskich, ale słabo znane w Polsce (czyli nie będziemy rozmawiać o Triphali, Brahmi czy Ashwagandzie).

W ramach kursu:

  • poznasz 5 podstawowych formuł przygotowywania ziół w lekach ajurwedyjskich – omówimy metody, sposoby przygotowywania, siłę działania i zalecenia do stosowania;
  • poznasz 5 podformuł najczęściej spotykanych w ajurwedyjskich lekach;
  • omówimy 5 mniej znanych w Polsce, ale najczęściej stosowanych, najsilniejszych ziół ajurwedyjskich, ze wskazaniem ich zastosowań oraz formuł występowania i zażywania;
  • zrobisz sobie krótkie spotkanie z ważnymi pojęciami czyli Anupan i Prabhawa;
  • poznasz przepis na silny lek ajurwedyjski na usuniecie toksyn z ciała, który można przygotować samodzielnie w domu;
  • omówimy 10 trików ajurwedyjskich łagodzących negatywne działanie niektórych produktów spożywczych;
  • wskażemy dwa proste ajurwedyjskie triki na cebulę, by nie była mecząca dla wątroby;
  • a na deser w ramach bonusu będzie – deser!!! czyli dwa przepisy na pyszne, słodziutkie i zdrowe ajurwedyjskie smakołyki na podwieczorek.

Kurs wzbogacony jak zawsze w piękne materiały do pobrania.